2019. december 6., péntek

Szent Balázs templomrom

Árpád kori rom, melyet Szentantalfa, Óbudavár, de Dörgicse felől is megközelíthetünk. A Szent Balázs-hegy nyugati kiszögellésén található a viszonylag épségben fennmaradt épület. Szép panoráma nyílik a Hegyestű felé, a közelében műemléki pincék találhatóak.
Mi Dörgicse felől érkeztünk, a Szent Balázs utcáról megyünk neki a  hegynek....Fokozatos, ám meredek emelkedőn érünk fel, s a tetőn, ha figyelünk, jobbra egy kis ösvényen a Füzesi-tóhoz tudunk kisétálni, bár jelenleg csekély vízmennyiség volt benne.... Visszatérve a piros "L" (romokhoz vezető út) és a zöld Mária-út jelzésre, hamarosan elérjük a Szent Balázs templom romját.
A hely történetéről annyit, hogy a templom a XIII. században épült és a török időben pusztult el, az itt élő közösséggel együtt.

Bővebb, részletes történelmi leírást a Balatoniromok oldalán találunk:
Szent Balázs templomrom

Utunk további részén leereszkedünk szép fokozatosan a Szent Balázs-hegy déli, délkeleti oldalán, kiérünk a műemléki pincékhez, présházakhoz. Ezeket kerülve már látjuk Dörgicse messziről felismerhető tornyait, az alsódörgicsei Boldogasszony templom romját is. Murvás úton, majorság mellett érünk vissza a településre.
KÉPEK






                         
                      Dörgicse felől érkeztünk, a Szent Balázs utcáról megyünk neki a  hegynek


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése