2023. május 13., szombat

Jeli arborétum

 Az arborétum leírását idézem a Kirándulástippek oldalról:

"A Jeli arborétum nem csak Magyarország, de Európa egyik legszebb botanikus kertje, különösen tavasszal (április-május), amikor virágzanak a rododendronok. A Vas megyei Kám község határában, több mint 100 hektáros területen egyedülálló gyűjteménnyel találkozhatunk a világ minden tájáról.

Az arborétum rövid története

Az arborétum építését dr. Ambrózy-Migazzi István gróf kezdte meg 1922-ben, aki a kor egyik legnagyobb botanikusa volt. Nem hitt abban, sőt kényelmes megoldásnak tartotta azt a felfogást, miszerint a mi éghajlatunk alatt nem lehet örökzöldeket nevelni. Tanulmányozta e növények életfeltételeit, majd úgy társította őket, hogy kölcsönösen segítsék, biztosítsák egymásnak az életben maradás feltételeit. Hiszen a téli nap túlzott párologtatásra készteti a növényt, mialatt a fagyott talajból nem tud vizet felszívni. A kora tavasz veszélye pedig az, hogy a vegetációt a késő tavaszi fagyok előtt megindítja.

Felismerte az elhagyott birkalegelő geológiai és klimatikus előnyeit, domborzati sajátosságait, és 1933-ra már 5 hektárnyi beépített területtel bírt, ám a munka a gróf halálával félbeszakadt. A második világháború után a park megviselt lett, állami tulajdonba és erdészeti kezelésbe került, 1953-ban védetté nyilvánították a parki részt, illetve a Hét-forrás környékét, 1959-re pedig 70 hektáros arborétummá fejlesztették a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődei. A fejlesztések során több fenyő- és lombos fafajt, tömérdek örökzöld és lombhullató cserjét, száznál több fajta lágyszárú hagymás, hagymagumós, gyöktörzses növényt ültettek be. A Kaponyás-patak mentén tavakat alakítottak ki a kellően párás levegő biztosítására, sétautakat építettek ki, menedékházakat hoztak létre, padokat, jelölőtáblákat helyeztek ki a látogatók nagy örömére. 2019-ben megnyitották a népszerű Lombkorona-ösvényt."

KÉPEK



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése