2023. május 10., szerda

Budavári panorámák

 Budán, a Vár egy részét felújítják, sok épület fel van állványozva. Így nem mindent tudtam megnézni,de így is találtam sok szép látnivalót.

A Várkert Bazár. A Várkert Bazár vagy Várbazár Budapest I. kerületében található, az Ybl Miklós téren. Kiemelt műemlék, a világörökség része. Az 1875 és 1883 között épült, a Budai Vár alatt Ybl Miklós tervei alapján, 2014-ben teljesen felújították, a Budai Várnegyed és környékének szépítésére irányuló monumentális terv részeként.
















Kilátás a Várból a Dunára és a városra



Budavári Palota




A Mátyás-kút egy monumentális szökőkútcsoport a Budai Vár nyugati előterében, Budapesten. Stróbl Alajos neobarokk remekműve a magyar főváros egyik leggyakrabban fényképezett nevezetessége.






Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán. A műnek már a méretei is tiszteletet parancsolóak: magassága 5 méter, szélessége 7 méter, a súlya pedig megközelíti a 9 tonnát. A szobor, melynek talapzatát a történelmi Magyarország címere díszíti, az elmúlt közel 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik legnépszerűbb látványosságává vált.







Kolodko - A kockásfülű nyúl



A Sándor-palota Budapesten, a Budai Várnegyedben, a Szent György téren található épület, alatta halad el a budai Váralagút. 1803–1806 között épült klasszicista stílusban.





A Mária Magdolna-templom a budai vár egyik legrégebbi temploma. A 13. században épült gótikus stílusban. A templomnak mára csupán a tornya maradt meg. Buda összes ostromát túlélte!



Kapisztrán János szobra. Kapisztrán Szent János, latinul Ioannes Capistranus, olaszul Giovanni da Capestrano itáliai teológus, hitszónok, vándorprédikátor, inkvizítor, a magyar keresztes sereg toborzója.





Az Esztergomi rondella a Budai Várnegyedben található, a Hadtörténeti Múzeum mellett. A törökök még akkor is Földbástyának nevezték a nagy átmérőjű rondellát, amikor az már kőből épült meg a várnegyed nyugati és északi falának csatlakozásánál. A belsejében ágyútermek voltak:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése