2022. június 6., hétfő

Káptalanfüred - Alsóörs kör



Indulás Káptalanfüredről, a Szabadság-kilátó utcáról fel a Balaton-felvidéki Kéktúra jelzésen a Csere-hegyre. Rövid, de meredek kaptatón kb 15-20 perc után érünk fel a vörös homokkőből épült egykori Horthy Miklós kilátóhoz. Az egykori kőből faragott címerek még ma is láthatóak az 1935-ben átadott építmény oldalfalán.

Innen a következő állomás Alsóörs, átvágva az egykori Amfiteátrumon, majd a Somlyó-hegy és annak kilátója. Nekem személy szerint ez az egyik kedvenc balatoni kilátóm, mert nagyon szépen és jól el lehet látni minden irányba.

Vissza Káptalanfüred felé a Hegyalja utca- - Szépkilátó utca mentén haladunk. Az erdőbe ér az út, 1-2 perc után jobbra a sárga sáv jelzésen a Nagy-kő-orr nevű vöröskő sziklákhoz érünk. Innen lefelé a Balaton felé továbbra is a sárga jelzésen (kicsit keresgélni kell) , kb 10 perc után elérjük a Köcsi-tavat, mely időszakosan teljesen kiszárad. Egykori, szocreál ifjúsági üdülők mentén érünk be a településre, jó 3,5 órás túra után.
KÉPEK!

Káptalanfüredről indulunk, a Szabadság-kilátó utca végén veszünk  bele az erdőbe, a Balaton-felvidéki Kéktúra jelzést követve.



Rövid, de meredek kaptatón kb 15-20 perc után érünk fel a vörös homokkőből épült egykori Horthy Miklós kilátóhoz. Az egykori kőből faragott címerek még ma is láthatóak az 1935-ben átadott építmény oldalfalán. Több melléképület is fekszik itt, illetve a kilátó történelmi ismertetőjét is olvashatjuk.






Irány Alsóörs, a kék jelzésen ereszkedünk le a Csere-hegyről, míg elérjük az egykori Amfiteátrumot, melyet immár látogatóközponttá alakítottak át. Innen aszfaltos úton érünk be a településre.






Fel, a Somlyó-hegyi kilátóhoz, ahonnan az egyik legszebb balatoni panoráma tárul elénk.








A Somlyó-hegyről érdemes a Templom utca felé lemenni, s itt végigsétálni. Alsóörs szép portáival találkozhatunk ezen a részen.




Vissza Káptalanfüred felé a Hegyalja utca- - Szépkilátó utcán haladunk. Az erdőbe ér az út, 1-2 perc után jobbra a sárga sáv jelzésen a Nagy-kő-orr nevű vöröskő sziklákhoz érünk.





Innen már nincs messze Káptalanfüred, a Köcsi-tó és az ifjúsági táborok....




                Jó utat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése