2021. május 16., vasárnap

Sukoró túra

 

A Velencei-hegység Sukoró feletti túrája. A változatos, forrásokkal, ingókövekkel és völgyekkel szabdalt útvonal fantasztikus élményt nyújt. Szintén családi program lehet, hiszen nem nehéz ez a 8 km-es kör. Az Erdész utcáról veszünk be a Csöpögő-völgybe, ahol az Éva-forrás női szoborfeje a kút kivezetője. Ki volt apadva jelenleg, így egy fotó után mentünk is tovább a zöld sáv jelzésen. Több kanyar után a piros háromszög jelzésre térünk, következtek a sukorói ingókövek, változatos formáikban. Egy kerítéses-orgonabokros helyen értünk le a Csúcsos-hegy alá, ahol szintén kiapadt forráshely található. Hirtelen gyönyörű erdei pihenőhelyhez érünk, több útvonal találkozása ez a Polák-hegy aljában. Bámulatos sziklafalak, szurdokszerű katlan a csomópont. Mi a piros sáv jelzésen folytattuk utunkat, ami a Hurka-völgy és a Bodza-völgyön vezet. Olyan turistajelző tábla van itt a fán, amit a kéreg már körbenőtt. Egyébként ez a Bodza-völgy a Velencei-hegység legvadregényesebb szakasza. Mégis, nem nehéz, a szurdok aljában vezet az út, bámulatos sziklák mentén. Kissé, mintha a Bakonyban járna az ember. Kitérőt teszünk a jelzett Pákozdvári-barlang, másnéven Bárcaházi barlanghoz. Ide meredek ösvény vezet fel, és egy löszös kúp aljában van a bejárat - nem mentünk be, csak megnéztük a bejáratát. Visszatérve a Bodza-völgybe pedig, végül felértünk a csordogáló Angelika-forráshoz. A túra innen visszavezet előbb a rövid piros kereszt, majd zöld sáv jelzésen az Erdész utcára.

2 óra alatt bejártuk, fotózással együtt. Változatos, nagy élményt adó túra, amit a Kirándulástippek és a Cartographia térképe alapján kerestünk fel.
KÉPEK


Az Erdész utcáról veszünk be a Csöpögő-völgybe...

Az Éva-forrás jelenleg kiapadva....



A Csöpögő-völgy felső részén balra fordulunk, a piros háromszög turistajelzésű ösvényre. Nemsokára érkeznek a sziklaformák...





Jól jelzett utak, a piros háromszögön végig...




És érkeznek a csodálatos völgyek....








Kitérőt teszünk a Pákozdvári-barlanghoz is:







Majd vissza a völgybe és fel az Angelika-forráshoz:





A túra ideje, távolsága:





E térképmetszetben benne van az ismertetett túra. Az egész kör hosszabb, majdnem 20 km!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése