2017. március 12., vasárnap

Papod-hegy-Vitéz Bertalan kilátó

A 646 méter magas Papod hegyen, a Bakony egyik legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra. A névadója Vitéz Bertalan Árpád (1898 – 1941) magyar katona, az első világháború hőse, a Vitézi rend tagja. Ő volt a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője.
Hárskút felől, piros sáv turistajelzés vezet végig a kilátóig.
A kiindulópont  - Hárskutat Lókút irányába elhagyva- 
egy murvás parkoló, az út jobb oldalán, egy körbezárt közmű terület mellett. A sorompót megkerülve kell elindulni, át a Borzás-hegyen.
Mi 2016-ban késő ősszel mentünk, az út elejét sűrű ködben tettük meg. Hatalmas fák között, murvás, apró köves úton indul a terep, majd idővel klasszikus lombhullató erdőbe érünk. Az út néhol lejt, néhol emelkedik egészen a Papod hegyig. Onnan már erősen emelkedő terepen  kell felmenni egészen a kilátóig. Az időjárás miatt mi csak korlátozottan láttunk el a kilátóból, de így is nagy távolságba tudunk körbenézni. A kilátó mellett padokon pihenhetünk,és szalonnasütésre is van lehetőség. Visszaút ugyanarra, amerről érkeztünk.

FRISSÍTÉS
2020 decemberében visszatértem ide, téli időjárási körülmények között. Bár hó nem volt,de jég, zúzmara lepett mindent, ráadásul ismét nagy köd lepte a tájat.
Új látványosság, a Borzás-hegyi sziklaüreg volt számomra, mely tekintélyes sziklafalak között nyílik a Borzás-hegy déli oldalán.



A kék P, a parkoló, onnan indulunk a piros sáv jelzésen. Előbb át a Borzás-hegyen, majd tovább a Papod-hegyre. Kitérővel elérjük a  Borzás-hegyi sziklákat és a barlangot is.


Mi késő ősszel mentünk, így sűrű ködben indultunk útnak.


Hatalmas fák között visz az út, érdemes megállni egy-két hatalmasságnál.
A papodi hegyen már emelkedőn kell felmenni a kilátóig
A ködben feltűnt a hatalmas Vitéz Bertalan kilátó



Információs tábla a kilátóról



A ködös idő miatt korlátozott volt a látási viszony,de így is messze látni.


Jézus Kapuja a kilátó mellett



És jöjjenek a 2020 decemberi fotók....












                                        Úton vissza, a parkolóhelyre, csodás téli tájkép tárult elénk.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése