2017. március 14., kedd

Koloska és Recsek-hegy

A népszerű Koloska völgyet sokan ismerik Balatonfüreden és környékén. Tavaly ősszel újra bejártam a kirándulóhelyet, illetve megnéztem még a több kilométerre található 431 méteres Recsek-hegy Noszlopy Gáspár kilátóját.

Noszlopy Gáspár az 1848-49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések vezetője.
1849 júliusában az egész Dél-Dunántúl teljhatalmú kormánybiztosává nevezték ki. Hiányosan felszerelt, mintegy háromezer fős csapatával gerillaharcot vívott az ismét támadó Nugent táborszernagy ellen, majd az orosz intervenció után harcolva Komárom felé vonult vissza. Egységéből megszervezték a 127. zászlóaljat, Noszlopy azonban nem maradt a várban, hanem a Bakony vidékén szervezett gerillaharcra alkalmas csapatot.
 1852-ben elfogták, 1853-ban kivégezték.

A Koloska-völgyről:
A völgyben magányosan álló fehér sziklatömböt, a nép „Barátlakás”-nak nevezi, így szerepel egy 1841. évi térképen is. Cholnoky Jenő szerint e hegyen egy kis kolostor állt és erről vette a völgy a nevét: „Kolostorka”, rövidítve: „Koloska”. Az épület helye a széthányt kövekből már nem állapítható meg. Cholnoky véleményét vitatják, mert a magyar vonatkozású oklevelekben semmiféle nyoma sincs annak, hogy a mai Arács településrész területén valaha kolostor állt volna. Talán úgy, mint Tihanyban, itt is remeték lakhattak, s nevük „barát”-ként hagyományozódott a helyiek közt, a hely pedig kolostor >kolostorka> koloska néven rögzítődött. Okleveles anyagban először 1780-ban olvasható „Koloska-dűlő” néven egy úrbérrendezési iratban.
A Pannon-tenger kb 10 millió évvel ezelőtti sziklás partvonala a Balaton-felvidék peremén, a mai Koloska völgytorok körül húzódott.

A meredek partok mögött fekvő északi területekről patakok futottak le a tengerhez, melynek sekély medencéjében – a szárazföldről besodort hordalékanyagból – finom homokos–kőzetlisztes üledékek rakódtak le. A Koloska-völgy őse valószínűleg már ekkor létezett, csak a jelenleginél jóval sekélyebb és kisebb bevágódásként.
Balatonarács a Koloska-patak ősének durva törmelékből lerakódott hordalékkúpjára települt.
A földszerkezeti mozgások tovább emelték az északi térterületet, így a megnövekedett esésű és energiájú patak néhány tízezer éve ismételten mélyebbre véste völgyét és saját arácsi törmelékkúpjába is belevágódott.
A legfiatalabb bevetődés jól látható a Koloska-patak mai völgytalpán. A keményebb karbonátos kőzetekből álló „V”- alakú völgy aljzatát 5-10 méter vastagságú, kőtörmelékkel kevert löszös üledék tölti ki, amibe néhány méter mélységű, friss vízmosás vágódott. Minden egyes felhőszakadás alkalmával elmos a víz egy-egy kevés anyagot, s így hátrálva növeli medrét. Megállapítható, hogy a völgy formálódása folytonos és napjainkban is élő folyamat.

A völgyet a Lóczy Lajos utcáról nyíló Béke  utcán vagy a Koloska utcán közelíthetjük meg. Gyalog és autóval is elérhető, csak haladjunk észak felé az egysávos aszfaltos utcán. Egy idő után elérjük a Koloska Csárdát, ez még nem a pihenőhely - tovább kell mennünk. Pár száz méter után az út jobb oldalán található Vadaspark pár éve létesült. Itt vadon élő állatokat figyelhetünk meg nagy kiterjedésű  természetes közeget biztosító területükön. Szarvasok, muflonok egész évben kint vannak, de idény jelleggel nyáron még sok fajta állatot láthatunk. Ezután az útra visszatérve menjünk tovább és kb 1 kilométer után, immáron murvás úton elérjük a Koloska pihenőjét. Szalonnasütő helyek, padok, asztalok vannak kihelyezve, ahol családi pikniket is rendezhetünk. Innen indul befelé a kirándulóút, amiről balra egy szerpentines úton felérünk a Koloska Sziklákhoz. Fa lépőkön tudunk felmenni, fent a sziklák tetején korlát figyelmeztet arra hogy tilos a sziklák szélére kimenni. Innen visszamegyünk az erdei útra, tornafeladatokat ábrázoló táblák vannak helyenként kitéve, bemutatva a gyakorlatokat. Kb 10 perc múlva ismét egy hatalmas sziklához  érünk, amibe egy hársfa nőtt bele, ez az úgynevezett Koloska-hárs. A piros jelzést követve kb 20 perc után balra fordulva magasleseket látunk, egy egyenes (zöld és piros jelzésű) hosszú út vezet fel a Recsek-hegyre, ahol a Noszlopy Gáspár kilátóról nézhetjük a balatoni panorámát. A kilátó nem a legmagasabb pontra épült, ott ugyanis katonai rádióállomást működtettek, annak romjai ma is ott találhatók. A kilátó felett, kb 50 méterre (utolsó térképfotó)

Képek a kirándulóhelyről:






A Koloska-völgyi Vadaspark, ahol nagy területen élnek az egyébként vadon élő állatok. Több helyen felállított magaslesről figyelhetjük meg az életüket. Ingyenes a belépés a vadasparkba, előtte parkoló található.
Megérkeztünk a Koloska-völgybe. Murvás parkolónál tehetjük le az autónkat.

Koloska pihenőhely szalonnasütőkkel, asztalokkal, padokkal.

Az asztaloktól pár méterre kisebb szikla.

Erdei tó a pihenőhelyen
Több erdei házat, esőbeállót is találunk a völgyben


A Koloska-szikla lentről, az erdei útról nézve.

Szerpentines, fa lépős út visz fel a szikla tetejére.








Fenn a Koloska Sziklán vadregényes kép tárul elénk.

Erdei úton továbbhaladva a Koloska völgyben.


A sziklába nőtt hársfa, a Koloska-hárs




Nyílegyenes út, immáron a Recsek-hegy közelében.


431 méteres Recsek-hegyi  kilátó és információs tábla.

Panoráma a kilátóból.

Néhai katonai rádióállomás a kilátó felett, kb 50 méterre. A kilátótól Hidegkút irányába  kb 20 méterre lesz egy elágazás, ott forduljunk észak felé, a szakasz végén van az objektum.





TÉRKÉPEK:


A Lóczy Lajos utcáról, a Béke utcára kanyarodunk rá. Azon végighaladva érjük el a Koloska-völgyi pihenőhelyet.



A Koloska Völgy turistaútja és a végén balra a nyílegyenes erdei út a Noszlopy Gáspár kilátóhoz.


 A Noszlopy Gáspár kilátó felett,, kb 50 méterre romos épületet találunk: Katonai rádióállomás maradványai!
VIDEÓ a linkre kattintva a Vadasparkról, Koloska Völgyről és a Recsek-hegyről:
VIDEÓ a Koloskáról
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése