2017. szeptember 12., kedd

Veszprémfajsz - Kálvária-hegy és Őstölgyes parkerdő

A falu nevét Árpád fia Jutas fiáról, Fajszról kapta. A jelenlegi község a XVIII. században épült ki, amikor az egyik földbirtokos német családokat telepített a birtokrészére, akik a mai kálváriadomb alatt építették fel házaikat.
A középkori falu majd egy kilométerre innen helyezkedett el. Ez a község a török korban megsemmisült, templomának romjai láthatók csak. Veszprémfajsz lakosságának egy része német eredetű telepesek leszármazottja.
A Bakony déli lábánál fekvő, egy utcás település közkedvelt a családi kirándulások szempontjából is. Bár a falu mindössze egy utcából áll, a kirándulni vágyók annál több látnivalót találnak itt.
Délről, Csopak felől érkezve, a község határában kétoldalt őstölgyes parkerdő található, ahol  legelőerdő parkerdei fejlesztése során játszótér, sportpálya, pihenő- és tűzrakóhelyek, esőbeállók, padok és asztalok kerültek kialakításra. Évente több önkormányzati rendezvény, falunap helyszíne, és szinte egész évben családosok, pihenni vágyók célpontja.
A helyiek és a térség lakói által egyaránt sűrűn látogatott parkerdő szervesen kapcsolódik a már messziről szembetűnő Kálvária-hegyhez. A Veszprémfajsz fölé magasodó 379 méteres Kálvária keresztjeit 1918-ban állíttatták helyi lakosok: Strenner József, neje Hartman Erzsébet, s gyermekeik Stumpfhauser István és Strenner Mária.
Idén, virágvasárnap adták át a felújított kereszteket és új padok is kihelyezésre kerültek a Kálvária tetején. Cikk az eseményről itt:
Keresztszentelés Veszprémfajszon
 

A keresztektől déli irányban pár éve egy kilátót is felépítettek, ahonnan körpanoráma nyílik minden irányba. Látjuk a Balaton víztükrét, de a Bakony hegyvonulatait is. Augusztus 20-án a balatoni települések tűzijátékait is többen innen nézik.  A Kálvária stációit Sáska Tibor művei díszítik.
A községet északi irányba, Nemesvámos felé elhagyva álljunk meg pár percre és még nézzük meg a szintén jelképpé vált,  1887. évi római katolikus templomot.

Szállás itt:

Borcsi Sport Panzió

Elérhetőség:
Önkormányzat Veszprémfajsz
8248 Veszprémfajsz, Fő út 55

KÉPEK


Őstölgyes parkerdő és pihenő Veszprémfajsz déli határában
Községi rendezvény a parkerdőben


A 379 méteres Kálvária-hegyen épül kilátó, ahonnan minden irányba messzire tekinthetünk.
Délre, a Balaton víztükre!

Kálvária keresztjei

A kereszteket állíttató család





Padok kerültek kihelyezésre a Kálvária tetején

A Kálváriáról szép rálátás nyílik a falura és a Bakonyra.

Sáska Tibor festményei díszítik a stációkat

A Kálvária aljánál...

1887-es római katolikus templom




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése