2017. szeptember 19., kedd

Az Alapok - Felkészülés és Tájékozódás

Egy év, közel 60 túra. Próbálok valamiféle következtetést vagy tapasztalatot levonni,de nem könnyű. A válasz pofonegyszerű: mert minden túra más. Más évszak, más időjárási körülmények, más helyzetek és nem várt események. Mint ahogy az erőnlétünk is változó...
Egy év után sem lehet kijelenteni, hogy rutinszerűen elmegyünk egy már általunk többször bejárt helyre. Ebből fakadnak általában a  legtöbb hibák. Nem mehetünk úgymond rutinszerűen egy már általunk többször bejárt helyre sem. Általában ilyenkor érnek váratlan helyzetek.
Olvasom a szakirodalmat, ezek első fejezetei is az alapokkal kezdik: Felkészülés, tájékozódás és felszerelés. Ezek elméleti információk, de roppant hasznos tanácsok amiket mindenki fontoljon meg, mielőtt gyakorlatban nekivág az útnak.

Mielőtt útnak indulunk, gondoljuk át a következőket, ez a felkészülés a túrára:
Elég felkészültek vagyunk a feladat végrehajtására és megvan a megfelelő felszerelésünk hozzá? Milyen távot és milyen terepen fogunk megtenni? Bírni fogjuk-e erőnléttel? Mennyi ideig leszek távol? Mennyi élelmet és vizet vigyek magammal? Az éghajlatnak megfelelő öltözék kiválasztása, esetleg kell-e egy tartalék zokni és bakancs? A terepen lesz-e szükségem valamilyen speciális felszerelésre? Alapvető elsősegélycsomag összeállítása! Iratok és pénz mindig legyen nálam. Technikai felszerelés működőképes állapotban van-e? (Gépjármű, kerékpár, Telefon, GPS, elemlámpa, stb)

Ha messzebb utazunk, vagy számunkra ismeretlen helyre, akkor célszerű az előzetes tájékozódás. Olvassunk róla leírásokat, nézegessük a térképet, gyűjtsünk a területről ismereteket! Milyen lesz a várható hőmérséklet? Domborzat magassága és a terepviszonyok! Odavezető útviszonyok.Vannak-e veszélyes szakaszok, illetve a legközelebbi lakott települések behatárolása. Vész esetén hívandó telefonszámok! Mikor van napnyugta?! Növények, állatok előfordulása! Víznyerőhelyek, kutak előfordulása vagy saját vizemmel kell tartalékoskodnom?
Ezek az egyéni feladatok mellett csoportos túrán a következőket kell mérlegelni:
A csoport minden tagja felkészült-e a túrára? Milyen egészségügyi problémái vannak egyes tagoknak? Mindenki teljesíteni tudja-e a túrát vagy célszerűbb valakit - tekintettel a csoport többi tagjára- kihagyni ebből a túrából? Mindenki rendelkezik-e a szükséges felszereléssel?
Miután megterveztük utunkat és felkészültünk rá, mindig közöljük egy otthon maradóval, hogy hova és mennyi időre megyünk! Ez szinte kihagyhatatlan momentum, hiszen ha bajba kerülünk akkor tudniuk kell az otthon maradóknak, hogy hol keressenek! Például:
"Elmegyünk 3-an, Pisti, Ákos és Kati a Badacsony körtúrára, reggel 8-kor indulunk itthonról, 9-re érünk oda. A túra várható ideje 4 óra, de még megebédelünk és elmegyünk a partra is sétálni. Visszaindulunk délután 17 órakor, várható érkezésünk este 19 óra. Délben és délután 15 órakor pedig hazatelefonálunk, hogy minden rendben halad" Ezt így otthon megbeszéljük és ha tartjuk magunkat hozzá. Ha nem jelentkezünk vagy nem érünk haza időben, akkor tudjanak hol keresni, tudják hol és merre vagyunk, kikkel vagyunk!
Minden túra más és más, nincs olyan, hogy "szokásos".
Mert ha ma elég volt egy póló, akkor holnap lehet hogy kell egy pulóver. Ha ma elég volt fél liter víz ,holnap lehet hogy egy literre lesz szükségünk, mert melegebb lett az idő. Ma nem kellett sebtapasz, de holnap kidörzsöli valami a lábam félúton és szükség lesz a sarkam leragasztani!
Nem egy esetben fordult elő, hogy amíg induláskor melegem volt, fenn a dombtetőn vagy csúcson erősen fújt a hűvösebb szél és bizony jól jött a derekamra kötött pulóver.
Végezetül gyakori túrázóknak, sűrűn kirándulónak: Ne feszítsük túl magunkat, mert az kimerültséghez és feszültséghez vezet, ami hibás döntéseket és indokolatlan kockázatvállalásokat eredményezhet! Ha nem érezzük magunkat elég pihentnek, ne induljunk útnak!
Ezek a legalapvetőbb dolgok, amiket minden kirándulásunk előtt gondoljunk át és tervezzük meg!
Legközelebb a felszerelés összeállításáról írok, jó utat mindenkinek!


Káptalantóti, a Tóti-hegy csúcsán.
Szemben Badacsony, jobbra Gulács.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése