2017. szeptember 5., kedd

Csókakő - Nagy-Magyarország tér

Vértes hegység nyugati peremén járunk, Csókakőn. Autóval egészen fel tudunk menni a Vár utcán, egy nagy murvás parkolóba. (mivel hétköznap voltam, nem kellett fizetni, de hétvégén 500 Ft a személygépkocsi parkolása egész napra)
A csókakői vár alatti téren immáron minden a helyére került. Az önkormányzat évekkel ezelőtt határozatban keresztelte el a szakrális helyet Nagy-Magyarország térré, ahol az ország első csendőr emlékműve is áll. Érkezésemkor a csókakői önkormányzat alkalmazottai rendezték, szépítették a területet, hétvégén nagy rendezvénynek ad helyet a vár és az emlékpark.
Egyikükkel beszélgettem, ő segítségével fényképezkedtem is. Elmondta, hogy a csendőr emlékmű, a koronás címert mancsában tartó oroszlán nemrég került ki a térre, előtte magánterületen állt. Sorolta, ahogyan évről évre egyre több darabbal bővült a Nagy-Magyarország tér.
Kérdésemre, hogy az aktuális szobor és emlékmű avatáskor nem jöttek-e ide visítozni ellenzéki alakok, csak legyintett: "Jöttek,de kevesen voltak. Többen voltak azok ((akik az avatásra jöttek ünnepelni))"
Részletes útbaigazítást adott a településről, a környék látnivalóiról, a várról (másik bejegyzésben külön beszámoló).

Pár korábbi cikk az emlékművek körüli viszontagságról:
Áll a Horthy szobor


Horthy szobor és demonstrálók

Csendőr emlékművet avattak Csókakőn



KÉPEK a csókakői Nagy-Magyarország térről és annak emlékműveiről! 





Nagy-Magyarország tér, a csókakői vár alatt






A Kormányzó Úr szobra








Az ország első csendőr emlékműve, mancsában koronás címert tartó kőoroszlán.


Kék "P" jelzi a vár alatti parkolóhelyet, odáig autóval fel tudunk menni. Piros "X" a Nagy-Magyarország tér, a szakrális emlékhely


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése