2017. augusztus 18., péntek

Tihany - Legenda út


Teljesen véletlen fedeztem fel ezt a körutat. Egyik nap gyaloglás közben találtam egy pici Tihany térképet, amin pirossal feltüntették az úgynevezett "Legenda út"-at. Több se kellett, irány a félsziget!
A központi nagy parkolóban hagytam az autót, óránként 300Ft a jegy, de csak este 20.00-ig kell fizetni.
Úgy időzítettem, hogy naplemente idején tegyem meg a túrát. Először felmentem a Bencés Apátsághoz, és a környékét is bejártam. Készítettem pár fotót a nyugvó nap sugaraiban pompázó apátságról és a környező látnivalókról.
Maga a túra tulajdonképpen a IV.Károly  Kálváriáról indul, ezért az Echo-tól, azaz a visszhang szobortól arrafelé fordultam. A stációk között felérve, a keresztek alól visszatekintve is már csodás látványt nyújtott az Apátság és az egyik domb, a túlpart a Kőröshegyi völgyhíddal, illetve a Balaton megcsillanó kéksége. Innen zöld jelzésű turistaúton  lépünk  be egy szélesebb ösvényen az erdőbe, majd a Kálvária dombját elhagyva egy aszfaltos úton kelünk át. Szemben kitáblázva a túrautak, látványosságok, mi a legfölsőt figyeljük: Barátlakások, zöld jelzésű út! Felfelé indulunk a csapáson, nemsokára már érdemes is nézelődni. Feltűnik a sajkodi rész, visszafordulva látjuk a Belső-tavat, és a települést. Ahogy haladtam felfelé, a Nap már alkonyodni készült, varázslatos színekben pompázott minden. Felértem az Óvár sáncaira, ahol információs térkép-tábla mögé állva minden tihanyi domb nevét megtudhatjuk, de láthatjuk is, hiszen előttünk van szinte az egész félsziget! Szűk csapáson haladtam tovább, már látni lehetett a balatonfüredi öblöt, és magát a füredi részt is. Az Óvárt megkerülve, lejtőssé válik utunk, itt még következik 2-3 kilátóhely Balatonfüred irányába. Nemsokára beérünk az erdőbe. Amikor mentem, éppen ekkor bukott le a Nap, így az erdőben már kezdett sötétedni. Innen már csak kb 5 perc a Barátlakások.
Teljes történetéről itt olvashatunk:
Barátlakások Tihanyban

Mivel már erősen szürkület ért, így kifejezetten óvatosan haladtam a remetelakok  mellett. Vijjogó madarak szálltak fel a szirtekről, megvolt a hangulata a helynek és az időnek. Továbbhaladva az erdőben kacskaringós út visz a Ciprián-forráshoz. Most nem volt benne víz, szerencsére mindig viszek magammal két kulaccsal. Mivel itt már majdnem teljes sötétségben jártam, szerencsére nemsokára kiértem az erdőből, a kikötőtől pár száz méterre. Átmentem az úton, a part menti kiugrókban horgászok tanyáztak, illetve többen még bicikliztek vagy futottak. Szinte már sötétben értem el a kikötőt, innen már kivilágítva látszódott az Apátság. Visszamentem az úton, neki egy kőlépcsőnek innen a szerpentines Váralja utcán indultam felfelé, ami a Garai utcában folytatódott. Az Echo mellett értem fel, éppen ahonnan a túrámra indultam. A Bencés Apátság megvilágított látványa arra ösztökélt, hogy még odamenve készítsek pár fotót befejezésképpen.
1,5-2 órás túra több helyen lenyűgöző panorámával, változatos tereppel. Mindenkinek ajánlom!
KÉPEKTúránk innen indul, a IV.Károly KálváriátólA Kálvária tetején, a keresztek mellett térünk be az erdei útra a zöld jelzésen.


A Kálváriáról leérünk, átmegyünk egy aszfaltos úton, és a túraútvonal jelző táblánál rátérünk a szemközt csapásra ami az Óváron keresztül a Barátlakásokhoz visz

Többször forduljunk vissza, mert szinte az egész félszigetre rálátunkFenn, az Óvárnál. Szemben már a balatonfüredi öböl

Kilátópont, információs térképtáblával. Álljunk mögé, és gyönyörködjünk a félsziget látképében!
Közel a Barátlakásokhoz.
Ottjártamkor nem jött víz a forrásból...

Ezen a helyen érünk ki az erdőből!

Balatonfüredre nézve, naplemente után

A kikötői részen járunk, fenn a kivilágított apátság

A tihanyi kikötő

Az úton visszamenve, nekimegyünk a kőlépcsőnek! A lépcsőn felérve jobbra indulunk a szerpentines Váralja utcán. Alább a kivilágított Apátságról pár fotó, majd a hangulatos utcákról, éttermekről.Túránk kiindulóhelye, az Echotól nem messze lévő IV.Károly KálváriaA zöld jelzésű úton, az Óvárra fel,azt megkerülve a Barátlakásokhoz.


A kikötővel szemben átmegyünk az úton, és a kőlépcsőn felérve jobbra indulunk a szerpentines Váralja utcán. Az Echo-hoz érünk fel, ahonnan indultunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése