2017. augusztus 22., kedd

Badacsony - nyáron

Késő ősszel jártam itt először, amikor minden kopár volt. Akkori körülmények között teljesen jól láthatóak voltak a sziklák, az "orgonák". 
Most, teljesen más képet festett Badacsony. Zöldbe burkolózott bazaltcsíkok, mohákkal, páfrányokkal és borostyánokkal benőtt sziklák és fák. Érdemes hűvösebb nyári napot választani, amikor a hőmérséklet visszább megy 25 fok alá. Így is izzadni fogsz már az első harmadánál! Már a hegy felé vezető Kisfaludy Sándor utcán alig lehetett autóval feljutni a parkolóig, mert folyamatosan jöttek-mentek az emberek. Egészen felmegyünk az utca legvégéig, a Kisfaludy Ház melletti parkolóig. Most, 300Ft/ óra a díj, felírják az időpontot a cetlidre és visszafelé fizeted a sarcot!
Innen indulunk, egy macskaköves-bazalt járda-emelkedő tetején balra indulunk el, a Kuruc-körúton. Pirossal jelzett út ez. A terep köves, gyökeres, nézzünk a lábunk elé. Nemsokára kiérünk pár házikóhoz, majd ismét az erdőben folytatjuk utunkat. Hatalmas kőomlások, "kőtengerek" mellett vitt utunk, jobbra kis csapásokon érdemes bemenni a fák közé , és azokon túl megnézni, mi a helyzet! Ugyanis ezen a részen felettük magasodva a bazaltorgonák. Minden zöldellt, fák, mohák, óriás borostyánok... mint valami őserdőben!
A leghúzósabb rész, a 464 lépcsőfokból álló Bujdosók Lépcsője következett! Az előttünk induló csapatból ketten hamar visszafordultak, pedig szakaszonként híres kurucok neveit viselő pihenőhelyek vannak kialakítva. Megizzadtunk mi is Fentebb kis csapások vittek ki a lépcső jobb oldalától a bazaltorgonák tetejére, az onnan nyíló kilátásnak nincsen párja! Utunknak ez volt a legvadabb, legszebb része! Aki onnan nézett már le a Balatonra és a többi tanúhegyre, az ezt bizton nyugtázhatja.
Videó itt, a bazaltorgonák aljánál, és fent a panorámáról:
Badacsonyi bazaltorgonák és kilátások

Felérve  a lépcsősoron, Cinka Panna pihenőhelyébe torkollunk.  Innen balra kb 50 méterre a tördemici kilátóhely van. Visszatérve Cinka Panna pihenőhelyéhez, padokon pihenhetünk meg, illetve erdei faház is áll. Gondolom menedékként építették, ha ítéletidő csapna le reánk. Jobbra indulunk,itt már kék jelzésen vagyunk.  Utunk során a hegy felső koronáján haladunk, ahol több kilátóhelyet érintünk, de ezek elmaradnak a bazaltorgonák tetejéről nyíló panorámától.
Elérünk a hatalmas Ranolder kereszthez. Ezt lentről a Balaton partról is látni, ahogy a Badacsony több mint 400 méteres peremén méltóságteljesen magasodik a bazaltorgonák felett. Innen is csodás és zavartalan a kilátásunk, a kereszt alatti lépcsőn kőfal mögött állva gyönyörködhetünk a tájban.
Továbbindulunk és innen elérünk egy sarkon lévő kőépületet, ami Egry József kilátóhely nevét viseli. Ide is behúzódhatunk, illetve felmehetünk az építmény lapos tetejére, ismételten szép kilátás a jutalmunk.
Innen mi majdnemhogy egyenes erdei úton a Kisfaludy-kilátóhoz mentünk. 

Az új, tehát a ma is látható Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabb kilátója. 2011-ben épült és formatervezésileg messze túlmutat a szokványos kilátókon. A Kisfaludy a Badacsony hegy 437 méteres magassági pontjánál épült, maga a kilátó 18 méter magas. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. Külön jó, hogy a kilátó szint oldalán belül egy 360 fokos panorámakép segít eligazodnia hegyek és völgyek között, melyik a Gulács, melyik a Hegyestű, hol vannak a többiek.
A kilátó után visszafelé mentünk pár métert és jobbra tértünk le, a Kőkapu felé. Lejtős erdei úton lépkedtünk. A Kőkapu elején elágazás van. Balra egy kb 50 méteres út visz ki egy szirtre, vétek lenne kihagyni az ottani kilátást! Nagyon közel van Gulács, érzékelni a méretét! Miután készítettem pár fotót, visszamentem az erdőbe az elágazáshoz és lefelé a Kőkapun folytatjuk utunkat. Leérve, balra kanyarodtunk és most ismét a piros jelzésű Kuruc-körútra értünk. Ez amúgy körbemegy a Badacsony derekán. Szóval balra kerültük a hegyet visszafelé, kis csapásokon a bazaltbányákhoz lehet bemenni. Illetve jobb oldalt lesz pár kilátóhely a Szent-György hegy irányába. Jó fél óra után érjük el a Bujdosók Lépcsőjét, majd onnan még vagy negyed óra a kiindulóhelyünk, a Kisfaludy Ház parkolója.
3,5-4 órás körtúra.

KÉPEK

A Kisfaludy Ház parkolójából ezen a "járdán" fel, aztán balra indulunk, a Kuruc-körúton.Kuruc-körúton haladva

Takaros ház a Kuruc-körúton

Érdemes jobbra betérni a kis csapásokon, nagyobb sziklák hevernek szerteszét

A kőomláson vagyunk, felettünk a zöldben burjánzó erdő által körbevett bazaltorgonák


Elérünk a Bujdosók Lépcsőjéhez. 464 lépcsőfok visz fel, szakaszonként híres kurucok neveit viselő pihenőhelyek.


Pihenőhelyen

A lépcsősorról jobbra visznek ki keskeny csapások ide, a bazaltorgonák tetejére! Elvileg tilos kimenni, szóval nem ajánljuk senkinek. A panoráma innen viszont egyedülálló!


A lépcsősor tetején, Cinka Panna pihenőhelyére érünk fel.

Balra a tördemici kilátóhely

A Bujdosók Lépcsője tetején, jobbra haladunk, több kilátóhelyet is érintünk. Egyik legcsodásabb a Ranolder kereszt. Innen  a kereszt alól zavartalan a kilátásunk a Balatonra

Ranolder kereszt alól
Kilátás a  Ranolder kereszt alól

Egry József kilátóhely

Egry József kilátóhely tetejéről

437,5 méteren álló Kisfaludy kilátóA kilátótól visszafelé jobbra térünk le, a Kőkapu irányába. A Kőkapu elején elágazás. Menjünk balra, egy 50 méteres ösvény végén levő kilátóhelyhez.

Csobánc és előtérben a Gulács hegy látványa!


Lefelé a Kőkapun. Leérve balra fordulunk, ismét a pirossal jelzett Kuruc-körútra.

Most már zöldben pompázó bazaltbánya. Fő útvonalunkról ezekre a helyekre, balra leágazó kis szűk csapásokon tudunk bejutni.
Kuruc-körút a Badacsony derekán. Néhol jobb oldalt kilátóhelyeket találunk.

Jobb oldali kilátóhelyről a Szent György-hegy


Áttekintő túra-térkép. A sárgával jelzett út végén a parkoló, onnan balra indulunk a pirossal jelzett Kuruc-körútra. Bal szélen a kékkel jelzett Bujdosók lépcsője, a tetejére érve jobbra vissza a kék jelzésű úton, a Badacsony koronáján. 437,4 méteren a Kisfaludy-kilátó, onnan lefelé, hátrafelé a Kőkapun. Azon leérve visszafordulunk a Kuruc-körúton, egészen visszaérve a kiindulási parkolóhelyre.

Badacsony térkép (rákattintva nagyobb méretben!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése