2017. augusztus 14., hétfő

Dörgicsei templomromok

Balaton északi partján járunk. Balatonakalinál a 71-es főútról térünk le jobbra, és egyenesen visz az utunk pár kilométerre északra, a következő településre: Dörgicsére.
Három Árpád-kori templom maradványát tekintettem meg, a településre érkezvén sorban egymás után.

Az alsódörgicsei Nagyboldogasszony-templom romja magasságában lenyűgözött.
A XII-XIII. században, a fehérvári őrkanonokság kegyúri templomaként, a magyarok Boldogasszonya tiszteletére épült.


Később a szentély északi oldalához a sekrestyét építettek, a toronytest támpillérekkel erősítették meg. A templomot a XVI. század közepétől evangélikusok használták. A templom mellett temetőt tártak fel és a templomot védő kőkerítés alapjait is megtalálták.
A déli oldalon L alaprajzú, kilenc helyiségből álló épületkomplexumot volt, mely kétszintes lakóházból és melléképületekből állt. A templomtoronytól észak-nyugatra, földbe mélyített kőház állt. Ez egy 6,5 m belvilágú, Árpád-kori kőház volt, 3 lépcsőfok vitt le a bejárathoz. Ez Dörgicse első kőházainak egyike.
A templom akusztikája ma is kitűnő, több zenei műsort, sőt operaelőadást is rendeznek itt. Padok, asztalok és szalonnasütő helyek a romterület melletti dombon. Még ami pozitívum, hogy egy kőépületben külön férfi és női mosdó, wc is használható!
Ezután a felsődörgicsei Szent Péter templom romját jártam körül,  melynek első írásos említése 1082-ből való. Piros téglák jelzik a falakban a rekonstruált részt. Nagy István szobrászművész "Honfoglaló" szobrát találjuk a templomrom mellett.
Végül továbbmentem, a községet elhagyva, majd a következő településrész , Kisdörgicse előtt balra tértem be kis mezei úton. Alig észrevehető, út menti tábla jelzi, hogy ott van benn egy templomrom.A kisdörgicsei pusztatemplom a XII. századból való, romja kiemelkedik a füves rét közepén.

KÉPEK!


Az alsódörgicsei Nagyboldogasszony-templom romja

A romterületről zavartalan kilátás nyílik a Balatonra





Férfi és női mosdó, wc-vel együtt.
A dörgicsei templomromok ismertetője


Felsődörgicsei Szent Péter templom romja.


Nagy István szobrászművész "Honfoglaló" szobrát találjuk a templomrom mellett.




A kisdörgicsei pusztatemplom a XII. századból való, romja kiemelkedik a füves rét közepén.



Alsódörgicsei romtemplom, a településre érve jobbra az első utcán,  felfelé, füves dombon találjuk a történelmi helyet. Parkolni tudunk!

Alsódörgicsei romterület

Felsődörgicsei templomrom helye

Felsődörgicsei templomrom helye, temetővel szemben!

Kisdörgicsei rom

Kisdörgicsei rom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése