2017. augusztus 11., péntek

Csonkatorony - Csopak

Veszprém felől érkezve, a 73-as úton érünk be Csopakra. Eltéveszteni sem lehet a Millennium Parkban magasodó Csonkatornyot, ami egyben Csopak egyik jelképe is lett.
Eredetileg Szent István tiszteletére épített templomot az 1880-as években lebontották, s csak a ma is álló torony maradt meg. Rómer Flóris bencés tanár-pap-régész kutatásaiból tudjuk, hogy a templomot Szent István király tiszteletére 1266-ban építtette a veszprémi Káptalan.
A templom történetéről bővebben itt olvashatunk:
Csonkatorony

A 2009-ben felújított Millenniumi Park része még az 1931-ben készített Hősök Keresztje, amire az első világháborúban meghalt csopaki katolikusok  nevét vésték fel. 2016-os nyári vihar a keresztet ledöntötte, önkéntes munkával azonban helyre lett állítva.
Játszótér és park található még itt, virágos környezetben. A park felső részén áll az 1818-as Bálványprés, amit itt a Csopak-Balatonfüred borvidéken használtak.
A Millenniumi Kopjafát 2000-ben ajándékozta Szováta testvérváros. Nem messze tőle felállításra került egy új kopjafa is, ami egyben emlékhely szerepét tölti be: akinek távol vagy ismeretlen helyen nyugszanak szerettei, itt róhatja le kegyeletét.
Advent első vasárnapjára a Millenniumi Park egésze és környéke is díszkivilágításra kerül, immáron híresek a csopaki adventi-karácsonyi fények.
Több rendezvényt is tartanak itt, mint az adventi fénygyújtás, falukarácsony és községi szilveszter.
KÉPEK

Csonkatorony a Kossuth utcáról nézve

A Millenniumi Park felső része, a Csonkatornnyal

Bálványprés 1818-ból

Új kopjafa, egyben kegyhely is.


Játszótér padokkal

Szováta testvérváros által 2000-ben adományozott Millenniumi Kopjafa





1931-ben állított Hősök Keresztje


2016 nyarán a vihar ledöntötte a keresztet, de vállalkozók önkéntes munkájával hamar helyre lett állítva.


Adventi, karácsonyi fények a Csonkatornyon és környékén




Minden év karácsonyára a Csonkatorony tövében kerül megépítésre a Betlehem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése