2017. október 9., hétfő

Plul Malom - Csopak

A Kisfaludy utcában, egy igazán hangulatos műemléknél járunk. A Plul Malom és környezete kihagyhatatlan látnivaló a Csopakon kirándulóknak akár önmagában is, akár a többi csopaki nevezetesség és látványosság mellett.
A malom történel
mét a Csopak honlapról (www.csopak.hu) idézem: 

"Kisfaludy u.16.sz. Az 1277. május 12-i csereszerződés szerint a Nosztréba vezető út alatt kettő malom épület volt. Jelenleg a Nosztori-völgybe vezető út alatt három malomépületünk van, ebből minden bizonnyal kettő alapjaiban több mint 700-éves. 1588-ból ismeretes,hogy a csopaki Gellért Illés malomadót fizet a tihanyi várnak. Valószínű tehát, hogy a török időkben is legalább egy malom működött a csopaki malmok közül.
A veszprémi Káptalannak 1082-re datált és később hamisnak bizonyult oklevelében is három csopaki malmot említenek. A Séd vízfolyása évezredek óta változatlan. Még a rómaiak is a Séd mellé építették a téglaégető kemencéjüket. Így tehát évszázadok óta egy helyen vannak malmaink,még ha újjáépítették is,ahogy ezzel a malommal történt. Molnár Kálmán, kinek a mai Vígmolnár Csárda alatt is volt a malma,1910-be elbontatta az itt lévő öreg malmot és épített a helyére egy újat. Mivel lányát Plul Vilmos vízimolnár vette feleségül,így a malom a Plul Családé lett. A XVIII. században Csopakra települt családról még lesz szó a többi malomnál. Az 1950-években elveszik Plul Jenő és Kálmán malmát,államosítják és bérlőnek adják ki. Az utolsó bérlő Sebők József még az 1970-es években működtette e malmot. Ma berendezésében is ép, látogatható ipari műemlék,helytörténeti gyűjteménnyel gazdagítva."

Kis fakapun lépünk be a malom udvarra, ahol már halljuk a Séd csobogását. A malomudvarban padok, asztalok szolgálják a pihenést. Az főépületben helytörténeti gyűjtemény látogatható a szezonális nyitvatartás alatt.

Nyitva tartás május 18-tól október 30-ig:
Hétfő: Szünnap
Kedd: 9-12 és 14-17 óra
Szerda: 9-12 és 14-17 óra
Csütörtök: 9-12 és 14-17 óra
Péntek: 9-12 és 14-17 óra
Szombat: 9-12 és 14-17 óra
Vasárnap: 10-12 és 14-17 óra

Belépődíj: 300 Ft/fő teljes árú, 200 Ft/fő kedvezményes.
Kedvezmények: diákigazolvánnyal 24 éves korig illetve 65 év felett)

A malomépület mögötti udvarrészen egy pár éve megépített kemence áll. Év közben több rendezvénynek is otthont ad ez a hangulatos helyszín, ilyenkor a kemencében is sülnek a finomságok.


Aki innen szeretne még továbbmenni kirándulni, annak ajánlott a szemközti Csákány-hegyre felkapaszkodni és megnézni az új kilátót is:
Csákány-hegyi kilátó Csopak


Vízimalom (Plul malom)
8229 Csopak, Kisfaludy u. 16.
Tel: + 36 30/233-9594

KÉPEK








A malomépület fölötti udvarból jól látható a szemközti Csákány-hegy, ami ideális a túrázók , kirándulók számára a 327 méteren álló kilátójával együtt.

A malomépületben múzeum található

Malom egyik szobájában

Őszi rendezvény a Plul-malomnál

A malomudvar kemencéjében sül a finomság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése