2017. október 18., szerda

Angolkisasszonyok nyaralója - Csopak

Az épület történetét idézem a Csopak honlapjáról:
"Az Angolkisasszonyok Apácarendnek volt a nyaralója. Veszprémben iskolát fenntartó tanítórendet Ranolder János püspök hívja Veszprémbe, zárdát, iskolát és internátust (kollégium) épített számukra. Elemi népiskola, polgári, tanítóképző és felső kereskedelmi oktatása folyt. A tanárnőknek volt a nyaralója Csopakon melyet a XIX.-XX. század fordulóján építettek.

Kápolna is volt benne,így sokan oda jártak misére nyáron,míg 1934-ben meg nem épült a Szent Imre Katolikus Elemi Népiskola,melyben volt iskolakápolna. 
Az államosításkor a miseruhákat, oltárképet,oltárt,tabernákulumot stb a csopaki templomnak adták. Strandfürdőjük is volt,a mai Külker Vízi sporttelep helyén. Államosítás – 1950- után Megyei Csecsemőotthon ként működött. A kórházban elhagyott csecsemőket hoztak ide. „Gyerekgyár” volt a csúfneve. 1976-tól szellemi fogyatékos gyermekek „Egészségügyi Gyermekotthon”a volt az 1990-es évek elejéig. 2005-től a Balaton-felvidéki Nemzeti park Igazgatósága tulajdonában van."
Jelenleg tehát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága, napközben megtekinthető az épület, a körülötte elterülő csodaszép park. A parkban egy kicsi "Pele" tanösvény található, különféle ismertetőkkel és játékokkal. Asztalok, padok, ivóvíz és szemetes is van a területen.
 

A Nemzeti Park honlapja itt:
https://www.bfnp.hu/hu


A terület hátsó részén a Park Villa szálláshely épülete áll, részletes információk itt:
Park Villa Panzió


Amennyiben egy csopaki körsétát teszünk meg, mindenképpen érdemes megtekinteni ezt a helyi nevezetességet.

KÉPEK
 

Csopak, Kossuth utca 16.



Az angolkisasszonyok nyaralója most a nemzeti park igazgatóságának ad helyt.

Az épület homlokzata  
Pele tanösvény

Játék a tanösvényen.


Görgey Titusz, a madártan tudósa szobra

Pihenőhely a parkban.

A Séd patakocska mellé is lemehetünk.


A Park Villa panzió épülete



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése