2020. október 14., szerda

Ság-hegy Celldömölkön

279 méter magas, mintegy 5 millió éves tanúhegy Celldömölk mellett. 1891-ben A hegy platóján méréseket végzett Eötvös Loránd, a róla elnevezett torziós ingával. A hegyen a 20. században bazaltot bányásztak, ma azonban Tájvédelmi körzet. 


A hegy bazaltját elsőként  rómaiak használták fel a borostyánút és Savaria útjainak építéséhez. A modern kori bányaművelés a XX. század elején kezdődött. 1909-ben jött létre a Sághegyi Bazaltbánya Rt. A nagyüzemi termelés két évvel később, 1911-től-től datálható. A részvénytársaságot a háború után államosították, és a bányászat a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott. Összességében mintegy 17 millió tonna kő kitermelése történt meg, radikálisan megváltoztatva a Ság korábbi formáját: mai meddőhányókkal, belső bányaudvarokkal szabdalt felszíne csak nyomokban idézi az egykor fenséges tanúhegyet.


A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen jellegű alkotása. Az 1930-as években, a környékbeli polgárok adakozásából épült.
 

KÉPEK!

 

















 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése