2020. október 17., szombat

Köves-hegyi bazaltkibúvások

A célpont a 345 m magas Köves-hegy bazaltkitolódása.. Erre a hegyre nem vezet turistaút, nincsenek jelzések, és még a neten sincs róla sok információ. De, ha van az embernek egy helybéli, a terepet jól ismerő "kollegája", akkor szerencsésnek mondhatja magát. Szerencsére ma sikerült ezt a számomra is még eddig fehér foltot felfedezni, köszönet érte Pető Piroskának (Facebook oldala: A Balaton-felvidék egyedi tájértékei,

Tehát érintetlen, tényleg érintetlen, vad területen elértük célunkat. Itt végre nem láttunk semmiféle szemetet, firkálást, kőbe karcolást...ide nem érnek el a kozmopolita rétegek, a természetkárosító hobbituristák.....tehát nem volt emberi nyom. Éppen ezért a konkrét helyet nem is közlöm.
Már a hegy derekáról is csodás kilátás nyílik a Tapolcai-medence irányába és a Balatonra. De a lényeg a természet sűrűjében rejlik:
A Köves-hegy egyik oldalán több, hatalmas oszlopos szerkezetű bazaltkitüremkedés látható. Érdekes lehetett az az évmillók előtti folyamat,mely során ez a végső forma kialakult.... Ilyen bazaltoszlopokat, ebben a formában a Balaton-felvidéken sehol másutt nem találunk.
És több helyen tekintélyes kőomlás, kőfolyás színesíti a terepet. Geológusoknak, kőzetimádóknak ez csemege.
A mai út során (október 6) készített fotókat láthatjátok a Köves-hegyről!























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése