2020. október 8., csütörtök

Oroszlány bányamúzeum

Magyarország egyik legátfogóbb emlékhelye, mi jó 3 órát töltöttünk itt el...

"A kiállítás a 20. század második felének magyar szénbányászatát mutatja a látogatóknak. A kiállítóhely egyes részei csak a helyszínen biztosított védősisakban látogathatók!

Alig pár évtizede még bányaüzemek sora szegélyezte Oroszlány határát, mára már egyetlen mélyművelésű üzem sem működik.
Az épületek és berendezései eredeti állapotukban mutatják be egy modern bányaüzem létesítményeit, illetve működését. A környékbeli bányák bezárása során ide gyűjtötték össze a szénmedence jellemző gépi berendezéseit és bányászati relikviáit is.
A bejárattól balra fekvő üzemi épület falánál emlékhely fogadja a látogatót. Az itt található táblák emlékeztetnek a bányamunka veszélyeire, s a föld alatt életüket vesztett bányászokra. Az épületbe lépve az első kiállítási egységen haladhatunk végig, amely az 1937-ben megindult oroszlányi szénbányászat történetéről ad áttekintést. Itt nézhetők meg a Vértes hegységre jellemző ásványok, a geológusok és bányamérők eszközei, illetve műszerei. Bányász szerszámok, munka- és díszruhák, az 1945-ben alakult - s a bányásztelepülésekre olyannyira jellemző – fúvószenekar relikviái. Az eredeti diszpécserközpont, illetve a bányamesteri iroda berendezését is őrzi az épület.

Az épületből kilépve sorakoznak a hazai bányagépgyártás büszkeségei, az úgynevezett „F” gépek. Ezeket a lánctalpas vágathajtó-gépeket az ’50-es évek végétől fejlesztették ki magyar mérnökök. A látványos gépezetek mellett az eredeti sínhálózaton álló csillék és mozdonyok között számos berendezés mutatja be a földalatti munka kellékeit.

Tovább haladva a leglátványosabb, központi épülethez, a ma már kilátóként szolgáló aknatoronyhoz és hozzá tartozó gépházhoz érünk. Ezekben is eredeti helyükön megőrizve találjuk a csillék függőleges szállítását szolgáló monumentális aknagépet (vitlát), illetve kast (speciális liftet). Az üzemeltetés során felszínre kerülő csillék kötélpályán jutottak el a szenet felhasználó erőműbe. Ezt, a csilléket sínről a kötélpályára feladó állomást európai szintű ipartörténeti emléknek tartják. A bezárt bányákat biztonsági okokból fel kell tölteni, bejáratukat pedig lezárják. Ezért a föld mélyének megismerését biztosítja a külön e célra épített mintatáró, melyben valósághűen imitálják a bányabeli viszonyokat.

Egy izgalmas, "földalatti" séta keretébe sűrítve ismerhetjük meg a különböző biztonsági berendezéseket, melyek az omlások elkerülését, és a bányászok munkavégzését segítik. Egyúttal számos egyéb bányászati problémáról, például a szellőztetés – a robbanásveszély leküzdése, világítás kérdésének megoldásáról, illetve magáról a szénfejtés módszereiről is képet kaphatunk. Itt sisak viselése kötelező"

A bányászati múzeum honlapja:
http://www.banyaszatimuzeum.hu/index.html

KÉPEK





























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése