2020. október 26., hétfő

Hajagosi bánya

3 bányaudvarból álló látványosság, ahol különböző formákban van jelen a bazalt. Oszlopos,  szemcsés, félkör alakú és még több más alakzatot találunk a 4 millió éves tanúhegy udvaraiban.

Még be sem léptünk a szentélybe, már mindjárt a bánya bejáratánál, egy szűk parazita vulkáni kürtőt láthatunk, amelynek üregét teljesen kitöltötte a betüremkedő, sárga színű, az akkor, a tengervíztől folyékony üledékes homok és agyag.

   De mitől parazita egy vulkáni kürtő? A magmakamrából a kráterig vezető kürtőből (főkürtő) elágazó, a felszínt szintén elérő kisebb kürtőket nevezzük parazita kürtőknek. Úgy vélem, hogy ezek akkor jönnek létre, amikor a mélységből felnyomuló magmaláva áttöri a több száz méter magas, a Pannon-tenger által lerakott, nagy víztartalmú, üledékes homokréteget. A forró magma és a víz heves, robbanásos kölcsönhatása, az egymásnak feszülő iszonyatos földalatti, tenger alatti energiák, a belső nyomás következtében a láva nemcsak a főkürtön át távozik, hanem mellette, más utat is keresve, több mellékkürtön át próbál a felszínre törni. Ezeket a mellékkürtőket nevezi a vulkanológia parazita vulkáni kürtőknek.

Megközelíthető Diszel felől, saját felelősségre.






          A parazita kürtő! A kutyával szemben a szürkés színű keresztmetszet mutatja a kürtőt.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése