2018. május 4., péntek

Paloznaki látnivalók

Paloznak a Balaton északi partján fekszik, szomszéd települések Csopak és Lovas. 1998-ban elnyerte a Hild-díjat. Első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján 5000 éve lakott település.
A falu központjában emelkedő dombon áll az Árpád-kori templom. A templom mellett található Antall József emlékműve, de az 1991-ben brutálisan meggyilkolt Dr. Csontos Gyula plébános keresztje is. A gyilkosságról bővebben itt olvashat:
Gyilkosság a plébánián

Az épületet körülvevő Millenniumi Parkot egy elhanyagolt mandulásból alakította ki az önkormányzat. Itt kapott helyet a Hild-díjat megörökítő emléktábla is.
A falu főutcája a szőlőhegyről a Balatonhoz vezető észak-déli irányú Fő utca, mely a központban keresztezi a Balaton partján húzódó ősi római hadi utat. A Faluház előtti haranglábat a falu református közössége építette 200 évvel ezelőtt. Szemben vele a Hősök-kútja és az 1848-as emléktábla a szabadságharc hőseinek állít emléket.
A faluközpont felső részén lévő Mázsa téren látható Szent Donát szobra, mellette játszótér.
A környék legszebb Kálváriája Márffy István ötletéből és kivitelezésében 2000-ben készült el. A stációk építésének költségeit egy-egy paloznaki család ajánlotta fel.
A kálvária tetejétől indul Csopakra az Olaszrizling tanösvény, mely a szőlő- és bortermelést mutatja be.
A Mandula utcában található a Márffy-kúria, más néven Pongrácz-kastély. Magyarországon egyedül itt van a templomosoknak lovagterme és kápolnája is. Bővebben erről itt:
Paloznaki lovagkastély

A Szép utcán felfelé haladva pedig elérjük a Csákány-hegyet, innen jelzett turistaúton felkapaszkodhatunk a 2015-ben épített új kilátóhoz!
Egy fél napot rászánva járjuk be ezt a csodaszép, nyugodt települést és csodáljuk meg nevezetességeit!
KÉPEK
Faluház a haranglábbal




Hősök kútja


Árpád-kori templom, Millennium Park

A napóra







Dr. Csontos Gyula meggyilkolt plébános emlékkeresztje a templom mellett



Mázsa tér, Szent  Donát szobor

Kálvária a stációkkal


A stációkon az adományozó családok nevei láthatók
A Pongrácz-kastély, másnéven Márffy-kúria

A kastély  lovagterme


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ismertetést, kedvet kaptam, hogy megnézzem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes! Örülök neki, hogy célpontnak választod ezt a szép kis települést!

      Törlés