2017. május 6., szombat

Kullancs kiszedése

Ha Lyme folt alakul ki a kullancs csípése következtében, azonnal forduljunk orvoshoz!
Itt a tavasz, fel kell rá készülnünk, hogy kullancsot találunk magunkban. Nem csak a fűből, földről, de fentről a fákról is ránk kerülhet ez a parazita. Több betegséget is terjeszt, ezért aki gyakori természetjáró, legjobb ha védőoltással csökkenti az esélyét a komplikációknak. De, mit tegyünk, ha már bennünk van a kullancs? Nos, csak tavaly 3db-ot szedtem ki magamból, mindhármat sikeresen.
Nem ragozom, a lényeg a következő: A bennünk lévő kullancsnak a szívószerve, szájszerve (ezt nevezzük a kullancs "fejének") kerül a bőrünk alá, a kinn maradó rész a kullancs teste! Nos, itt a legfontosabb rész: A kullancs kinn lévő testét NE NYOMJUK ÖSSZE, mert ebben találhatók a kórokozók, a betegségek. Tehát, ha a kullancs testét összenyomjuk, akkor a testében levő kórokozókat a szívószervén át a bőrünk alá préseljük, a bőrünk alá nyomjuk bele! Szóval. ne tekergessük, ne piszkáljuk, ne tegyünk rá kenőcsöt... Akkor mit tegyünk? Patikában kapható kullancskiszedő csipesszel- aminek a végén található tizedmilliméternyi összeérintkező felület- a teste alatt, közvetlen a bőrünknél fogjuk meg a parazitát, és fokozatos, határozott húzással húzzuk ki magunkból. A csipeszek közül árulnak alkalmatlant is, mert akkora felületen ér össze a felülete, amivel a kullancsot megfogva a testét tudjuk csak összenyomni. Ezt ugye meg nem akarjuk, a fent leírtak miatt! Szóval érdemes a drágább, de biztonságosabb csipeszt megvenni.
Tehát:
Fertőtlenítsük a kullancs kiszedő csipeszt.A csipesszel a kullancsot a lehető legkevesebbet piszkáljuk, és véletlenül se nyomjuk meg. Válasszuk szét a környező haj-és szőrszálakat, majd kicsit húzzuk meg a bőrt.A kullancsot a feji részénél, a bőrhöz legközelebb fogjuk meg.Húzzuk felfelé óvatosan, de határozott mozdulattal, úgy, hogy a bőr is szépen felemelkedjen. Ekkor a kullancs a húzás hatására elengedi a bőrt.Ha így is makacsul kapaszkodik, akkor se tekergessük, és semmiképp ne nyomjuk meg a testét! Elengedés nélkül finoman húzzuk tovább.Ha végre sikerült kiszedni, akkor fertőtlenítsük a csípés helyét, majd a kezünket is, sőt ne felejtsük el csipesz fertőtlenítését sem.
Cérnaszállal is ki lehet venni, bár ez babra munka, de megoldható így is.
Videó a kullancs kiszedéséről:
KULLANCS KISZEDÉSE CSIPESSZEL és CÉRNÁVAL
Nyilván sokan nem merjük a védőoltások ellenére sem saját kezűleg kiszedni, ez esetben bátran menjünk be akkor az ügyeletre, ahol az orvos majd kiveszi belőlünk.
Még érdemes figyelni szervezetünk reakcióit: bőrelváltozást, Lyme-foltokat, lázat, stb. Ilyen esetben is mielőbb keressük fel az orvost.





Lyme-folt

Kullancs, Lyme-folttal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése