2023. október 8., vasárnap

Biatorbágyi túra



Biatorbágy melletti sziklákon ma egy 13 km-es kört tettünk meg. A túra látványosságait a Kő-orr, az egykori rakétabázis és elhagyatott objektumok, a Nyakas-kő, a Madár-szirt, elhagyott pincék és a Szily-kápolna adták. Az erős szél ellenére jó kaland lett belőle, mindent megnéztünk, ami ebbe a körbe belefért. Mi a viadukttól indultunk, így a leírásban szereplő 15 helyett csak 13 km-t tettünk meg. Egész napos program, tartalmas útvonal!

Itt található a segédlet:
Biatorbágy túra 

 KÉPEK



A biatorbágyi vasúti viaduktnál. Matuska Szilveszter 1931. szeptember 12-éről 13-ára virradó éjjel 0 óra 20 perckor felrobbantotta.
A detonáció következtében a mozdony az első hat kocsival a viaduktról a mélybe zuhant. A tragédiának 22 halálos áldozata és 17 sebesültje volt. A helyszínen megtalálták a házilag szerkesztett robbanószerkezetet és egy levelet, amely a kommunistákra terelte a gyanút. Ennek következtében statáriumot, vagyis rögtönítélő bíráskodást vezettek be 1932 októberéig. A nyomozás során azonban kiderült, hogy az őrült bécsi kereskedő és gyáros, Matuska Szilveszter követte el a bűncselekményt, valamint hogy egy korábbi németországi és ausztriai vasúti robbantásnak is ő volt a tettese. Az osztrák bíróság hatévi fegyházra, a magyar törvényszék pedig halálra ítélte, de mivel nem volt halálbüntetés Ausztriában, ottani büntetésének letöltése után életfogytiglani fegyházra ítélték, amelyet a Váci Országos Királyi Fegyintézetben kellett letöltenie.





Kő-orr és kaptárkövek területén....






Egykori rakétabázis, és egyéb elhagyatott objektumok az erdőben...






Fel a Nyakas-kőhöz





Madár-szirt peremén....







Visszatérés a városba, elhagyott pincék és a Szily-kápolna érintésével...









 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése