2022. május 19., csütörtök

A Pilis sziklakapujában

 Nagy élményt adott számomra ez a nehezebb túra, melyet Piliscsév felett tettem meg. Mind az útvonal, a terep, a számomra ideális 12 km-es távolság, mind az útközbeni látnivalók és a kihívások összessége tette maradandó kalanddá. A túra során több mint 600 méter szintkülönbséget kellett megtenni, és mivel a két napos pilisi túráim közül ez volt az utolsó (2 nap alatt az ötödik), így már a tartalékaim mozgósításával birkóztam meg vele.



A túra teljes leírása, információkkal, adatokkal a természetjáró oldalán megtalálható:
A Pilis sziklakapujában

 
Indulás tehát Piliscsév határából, ide is érünk aztán vissza a túránk végén, hoztam jópár képet kedvcsinálónak!



A szép kis pincefalu mellett haladunk el túránk elején, ez amolyan bevezetőnek is felfogható...



Az első húzósabb szakasz után érünk fel a kettős kereszthez, ahonnan már pazar kilátás tárul elénk...




Hamarosan elérjük a Csévi-barlang felső bejáratát. Kapaszkodók segítenek a megközelítésében. A barlangon, fejlámpával át lehet menni, s az alsó, hatalmas nyíláson át érünk ki. 



 








...és az alsó kijárat.....






Elhagyva a barlangot, alig látható ösvényen érünk le az Eszperantó-forráshoz....





A cél, innentől a Legény- és Leány-barlang. Újabb emelkedők következnek, a barlangokhoz kifejezetten meredek, morzsalékos szakasz vezet fel!

 






 

 Legény-barlang hatalmas csarnoka....

 






 Ezután még feljebb, a Leány-barlanghoz. Itt is hasznos a fejlámpa.




Az út, a barlangoktól tovább nehezedik.... A cél, immár a Kémény-szikla. Egy nagy íves, mélyút vezet felfelé, elég meredeken....







Alattunk Klastrompuszta, következő célunk.



És egy lenti kép, ahol az előbb fenn voltam:



Klastrompuszta, Szent Kereszt pálos kolostor romjai. Boldog Özséb, a látomása után, az 1200-as évek derekán felkereste és összegyűjtötte a Pilis sziklaüregeiben külön élő remetéket, és megalapította a Magyar Pálos Rendet, melyet a pápa is jóváhagyott. Itt,a Kesztölchöz tartozó Klastrompusztán emeltette a Szent Kereszt (Santacrux) kolostort, melynek romjait évszázadok óta őrzik. A Magyar Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású szerzetes remete rend. 🙏🇭🇺 Történelmi fontosságú helyszín ez ✌️







Utunk innen kb 40 perc után ér vissza Piliscsévre. Remélem a fotók alapján felkeltettem érdeklődéseteket ez iránt a túra iránt. Nem könnyű,de annál szebb útvonal.

Segédlet, amit ki tudtok nyomtatni esetleg papírra, jó ha van a kezetekben:




Jó utat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése