2021. március 13., szombat

Vászoly - Pécsely - Zádorvár túra

 

12 km-es kör Vászoly - Pécsely - Zádorvár és Vászoly útvonalon. Ez egy könnyű Balaton-felvidéki körtúra, sok látnivalóval, szép balatoni tájképekkel és Zádorvár romjaival. Az útvonal végig jól láthatóan jelezve, kiindulási pontnak a vászolyi kőhíd az ideális. Az út elején,de a végén is körbejárhatjuk a közeli Szent Jakab forrást és tavat, majd a zöld "M" (Mária-út) jelzésen hagyjuk el a falut. Hullámzó terepen, szép balatoni panorámákkal érünk ki egy hatalmas szőlészetnél a pécselyi útra, innen pár száz méter a település. Pécselytől már a kék "L" jelzést követjük, illetve a külterületen a Zádor-hegy felé több helyen ki is van táblázva az útvonal és irány. (Túráim közül ez az egyik legjobban jelzett útvonal - példaértékű lehetne más régiókban is).
Virágzanak a mandulafák, nyílik az ibolya, a tavaszi kökörcsin is.
Pécselyt magunk mögött hagyva hosszú, fokozatos emelkedővel érünk fel a Zádor-hegy aljához. Innen rövid,de meredek lépcsősor vezet fel a romokhoz. Leírások, játékok, információk és helyszínen talált leletek várják az érdeklődőket. A vártól a Hideg-hegy gerincén haladunk tovább, piros és kék sáv jelzésen. Utunk befejező szakasza pedig egy 2-3 km-es nyílegyenes erdei szakasz, vissza Vászolyra: itt már a zöld sáv jelzést kell követni.
 
Aki szeretné bejárni:

Indulás innen, a kőhíd mellől a parkolóból


Indulás Vászolyról a kőhídnál levő parkolóból (Kossuth utca). Innen a zöld "m" (Mária út) jelzésen a Petőfi utca végén elhagyjuk a települést, fasor közé érve. A fasor végén jobbra fordulunk, és erdős szakaszon folytatjuk tovább utunkat. Az erdőn át, majd szőlőhegyen hullámozva már látszik a szép Balaton-felvidéki táj és a Balaton. A szőlők mentén végül a Sentio-villa hatalmas birtoka alá érünk, ahol az országúton folytatjuk túránkat. Pár száz méter múlva beérünk Pécselyre. Pécsely központjában, a Hosszú utcán felfelé fordulunk a kék "L" jelzésre, a térképen ezt is látni: lépcsőzetes útvonalon megyünk felfelé egyre emelkedő úton, pincék, házak mentén egészen a Zádorvárig. A vár romjaihoz jól kitáblázott jelzés vezet, felmegyünk a rövid,de meredek lépcsősoron, melyet fakeresztek szegélyeznek. Zádorvártól pedig a Derék-hegyen és Hideg-hegyen át a piros és kék sáv jelzésű turistaúton haladunk végig. A Hideg-hegyen észak felé fordulunk és egy nagy, szép réten haladunk át, ereszkedünk lefelé.... Kék jelzés, majd kereszteződésnél balra, majd kereszteződésnél ismét balra, rá a zöld sáv jelzésre. (tehát 2 alkalommal balra fordulunk) Innen vissza Vászolyra pedig szinte nyílegyenesen jövünk le a zöld sáv jelzésen. Nagyjából egy négyzet forma utat teszünk meg, ami 12 km és kb 3 óra.

KÉPEK




A Szent Jakab-kút és tó, Vászoly nevezetessége


                               Szép balatoni panoráma a szőlőhegyről, Vászoly határából....


Immáron Pécselyen, a Hosszú utcán haladunk felfelé. Végig a kék "L" jelzést vagy az ilyen irányjelző táblákat kell követnünk.

                        Elhagyjuk Pécselyt, irány felfelé a Zádor-hegy irányába....


                                   Felfelé a romokhoz a lépcsőn, fakeresztek mentén........










És a Hideg-hegyi képek:







És visszaérkezés Vászolyra. Kövessük az erdőben a zöld sáv jelzést, nyílegyenesen fogunk visszaérni a településre:








TÉRKÉPMETSZET a túrához, összevethető a leírással:



1 megjegyzés:

  1. Már nagyon várom a túrát és stabil jóidőt, a további túrázásokhoz.

    VálaszTörlés