2020. február 3., hétfő

Margit-vonal emléktúra

Köszönet a Területi Honvédelmi Klubnak és a Hit Pajzsa Nemzeti Egyletnek, hogy idén először, hagyományőrző és hagyományteremtő céllal megrendezte a Margit-vonal emléktúrát. A teljesítménytúra rajtja a balatonfűzfői vasútállomáson volt.
Az útvonal során több települést és történelmi helyeket, látványosságokat érintettünk.
Az első ilyen volt a fűzfői Mámai-templomrom.
A falut hívták így, hogy Máma – feltehetően már a honfoglalás idején is létezett. Máma település neve már egy görög nyelvű alapítólevélben is szerepel – az ezredforduló táján keletkezett a levél. Eszerint István király Mámát a veszprémvölgyi apácamonostor birtokába adta.
Bővebb történelmi leírás itt:

Mámai templomrom
A mámai templom romja

A Mámai-dűlőn haladva, több kilométert magunk mögött hagyva aztán a balatonkenesei magasparthoz lyukadtunk ki. Itt a löszfal és Soós-hegyi kilátó, illetve a kenesei temető azon része, ahol 454 német katona nyugszik, voltak az ellenőrzőpontok.



 

Soós-hegyi kilátó és a panoráma

A magaspartról jól látszik a löszfal teteje is, ahol állunk éppen.


                               

A balatonkenesei temető egy részén találjuk a német katonai sírokat.






Balatonakarattyára érve pedig szintén a magasparti részt érintettük, ez a Kisfaludy-sétány. A Csittény-hegynél értünk be erre a részre, csodás panoráma fogadott itt is. Megnéztük a Rákóczi-fát, illetve ami mára maradt belőle....Innen átmentünk a felújítás alatt álló vasúti pálya felett. Le a lépcsőn, majd a strand végén fel a lépcsőn.  

Balatonakarattyai Kisfaludy-sétány és a Rákóczi-fa


Fahídon állva, az éppen felújításra váró vasúti pálya felett...

Újabb kilátópont után végül a célunk, a Margit-vonal emlékmű 16 km után. Itt volt kiépítve 1944 ősze és 1945 márciusa között az a 2. világháborús német-magyar védelmi állás balatonakarattyai szakasza, mely teljes hossza a Drávától a Balaton érintésével egészen Budáig tartott.

Bővebb leírás itt:
A Margit-vonal



A Margit-vonal emlékműnél, Balatonakarattyán!



A túra útvonala nagyon szép magasparti részeken haladt, sok-sok  emléktáblát, látnivalót tartalmazott. Végig jól láthatóan ki volt szalagokkal jelölve, így a térképet szinte nem is kellett nézni. 6 érintőpontot kellett felkeresni, ezek a térképen voltak jelölve.


Ez volt az útvonalunk!
Magyarország védelmi vonalai, erődített állásai 1944-1945-ben

A változatos útvonalhoz tavaszias idő társult, tökéletes program volt ez a mai. A szervezőt megkérdezve, azt a választ kaptam, hogy jövőre is meg lesz rendezve az esemény, aki idén kihagyta, annak 2021-ben érdemes csatlakozni! A célban egy szép történelmi emléklapot és az 1945 tavaszán a balatoni csatákban részt vevő 6.német páncéloshadsereg (div.:Nord) jelvényét kaptuk meg!


****************************
 Ha érdekelnek a történelmi jellegű túrák, akkor kövesd a facebookon a "Hit Pajzsa Nemzeti Egylet" oldalát:
Hit Pajzsa Nemzeti Egylet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése