2023. szeptember 26., kedd

Budaörsi kopárok

                                         Az Odvas-hegy látképe, a Kő-hegyről
 

Budaörs
, a Kő-hegy és kápolna, az Odvas-hegy sziklamászása, hegyvidéki jellegű érzés, fantasztikus körpanorámák, a Farkas-hegy , végül a Sorrento-sziklák.


VIDEÓ:
Budaörsi kopárok túra

Indulás a Csillebérc buszvégállomásról. A 221-es busszal tudunk ide feljönni, a Déli-pályaudvarról. Visszafelé ugyanaz.
Buszra szállás a Déli pályaudvaron:




Piktortégla üregek Csillebérc alatt:


Utunk első kilátóhelyei, ahonnan a Kő-hegyet és az Odvas-hegyet is szépen látni:






A Kő-hegyet és a kápolnát sokszor látjuk, ahogy lenn az M7-es elhaladunk. Évek óta foglalkoztatott, hogy jó lenne oda is felmenni. Ma erre is sor került. A kápolnát 1855-ben Wendler Ferenc építtette. Később, felesége halála után az 1870-es években saját maga is felköltözött a hegyre, mégpedig egy, a két kezével kiásott barlangba a kápolna mellé. A lezárt barlangot ma is láthatjuk a sziklafalban. Wendler Ferenc a hegyen halt meg 1897-ben, sírja a kápolna mögött található.
A két világháború között a Kő-hegy a Buda-környéki németség egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. Az 1946-os kitelepítéseket követően a kápolnát lebontották, köveit elhordták. 2003-ban hihetetlenül rövid idő alatt építették fel ismét a kápolnát.
A Kő-hegy páratlan környezetéért, a csodás kilátásért, a hely szinte misztikus hangulatáért mindenképpen megéri felmenni a hegyre.
A Kő-hegy (235 m) szinte teljesen tar sziklaplatóját érdemes körüljárni, a kilátás fantasztikus a városra. És ez még csak a túra első része volt.

Úton, fel a Kő-hegyre:


















Következett a környezetből kiemelkedő Odvas-hegy. Megmászása igazi kihívás, jelzetlen, rendkívül meredek csapásokon, szinte magashegységi érzésű környezetben, sziklás, morzsalékos utakon tudunk felmászni. Mivel magasan emelkedik a környezet fölé, így hozza a magashegyi érzést, ahogy egyre feljebb jutunk, s fentről nézünk le az alant elterülő városra és a környező dombokra.







A túra következő részei is fenntartották a kalandot, hisz a Farkas-hegy kopár vonulatain, csapásain ismét csak ámulatba ejtő kilátás nyílik.












Végül a nevezetes Sorrento-sziklák látványossága zárta a sort, ez már csak hab volt a tortán, majd visszaértem Csillebércre, 5 óra gyaloglás és sziklás mászás után.






 Innen még egy órás gyaloglás várt rám,  hol keskeny erdei csapáson, majd aszfaltos úton. Végül a Csillebércre, a 221-es busz indulási helyére értem vissza.

Jó utat mindenkinek!





Egy kis segédlet a túrához, az útvonallal:




2023. szeptember 25., hétfő

Budai-hegység 20 km túra

                                                            Kilátás az Ördög-oromról


Egy közel 20 km-es körrel kezdtem meg a nagyobb túrákat a Budai-hegység, fővároson belüli sorait.
Egészen a Déli-pályaudvarról indultam, végül oda is értem vissza.
A Sas-hegy sajnos zárva volt, más napokon is előre kell bejelentkezni. Innen a Farkasréti temető - Ördög-orom - Farkasvölgy - Széchenyi-hegy - Normafa - Csacsi-rét (Három katona sírja) -  Makkosmária - Csillebérc - Budaörsi-hegy - Kaukukk-hegy - Frankhegy - Rupp-hegy és vissza a Déli-pályaudvarra volt az útvonalam.
Ebben segített a Kirándulástippek oldala, onnan merítettem a térképet , útvonal egy részét is. Jöjjenek a fotók erről a szép kiadós körről.
 
VIDEÓ:
Budai-hegység túra

KÉPEK

 Segédlet a túrához, az útvonal egy része:


 Farkasréti temetőben, ahol több ezer sír található, köztük híres emberek is nyugszanak...





Az Ördög-orom szakasza....





Tovább a Széchenyi-hegy és Normafa felé.....





Három katona sírja a Csacsi-rét közelében....




Makkosmária területén....




Elhunyt természetjárók nyughelye:






Csillebérc és a további szakaszok:






Visszatérés a túra végén, ismét érintve a Farkasréti temetőt is, majd végül a Turul-emlékművet a XII. kerületben...








Nagyon szép, változatos túra a Fővárosban, és annak erdeiben, történelmi helyein.

Jó utat mindenkinek!